Marta Meisels Jewelry Blog

Ismerd meg te is február hónap kövét és hatásait

2023.02.01 09:00
Ismerd meg te is február hónap kövét és hatásait

Február születésköve az ametiszt, hatása sokak számára ismert. Ha te nem tartozol közéjük, akkor itt az alkalom arra, hogy közelebbről is megismerd ezt a varázslatos megjelenésű ásványt.

Ismerd meg te is február hónap kövét és hatásait

Az ametiszt hatása sokak számára ismert. Ha te nem tartozol közéjük, akkor itt az alkalom arra, hogy közelebbről is megismerd ezt a varázslatos megjelenésű ásványt, ami drágakőként elterjedt az ékszerkészítésben is. Ez a népszerűség nem véletlen, hiszen az ametisztnek nemcsak a hatása, hanem az esztétikuma is kiemelkedő, amit kár lenne nem kihasználni.

 

Az ametiszt hatása szerteágazó

Az ametiszt hatása az élet számos területén érvényesülhet: alkalmazzák a kristálygyógyászatban a fizológiai hatásai miatt, de a lelki, illetve spirituális vonatkozásai miatt is. A hatása akkor is érvényesülhet, ha nemcsak amulettként használod, hanem nap mint nap viseled, mondjuk egy olyan ametiszt drágaköves gyűrűben, amilyen a DANA nemesacél eljegyzési gyűrű.

Az ametiszt nem más, mint a kvarc ásványnak az ibolyaszínű változata. A neve a görög εθυσμέος (metiszménosz) szóból ered, aminek a jelentése józan (ezért is alkalmazzák iszákosság ellen, mert viselőjét megvédi a részegségtől). Elsősorban ékszerként használják, fülbevalót, karkötőt vagy medált készítenek belőle, de a gyűrűkbe is előszeretettel helyezik.

 

Az ametiszt jellemzői

Az ametiszt anyaga a szilícium-dioxid, színezetét pedig a vas-titán és a mangán adja. Tiszta állapotában drágakő. Mivel nagyon kemény és rideg anyag, nem képes a hasadásra, sokkal inkább törik. Jól karcolja az üveget, vegyileg ellenálló.

Fellelhető a lila legkülönfélébb árnyalataiban, a nagyon világos ibolyaszíntől kezdve az egészen sötét kékesliláig. A színe magán a kövön belül sem egységes, gyakran váltakoznak világosabb és sötétebb részletek benne. Melegítés hatására változtatja a színét, akár meg is sárgulhat, vagy el is színtelenedhet.

Korábban exkluzív drágakőnek számított, hasonlóképp a rubinhoz vagy az értékes zafírhoz. Ez azonban pillanatok alatt megváltozott, amikor az 1800-as években Brazíliában nagy ametiszt lelőhelyeket találtak. Ettől fogva az ametiszt birtoklása már nem csak a királyi házak kiváltsága volt, így gyorsan elterjedhetett. Napjainkban már mindenki számára elérhető, így te is nyugodtan hagyhatod magad elcsábítani az ametiszt drágakővel díszített eljegyzési gyűrű megvásárlásával.

 

Az ametiszt hatása

Ősidők óta kedvelik ékszerként és amulettként. Hordták a tisztaság és a szerelmi hűség köveként.

Az ametisztnek vannak testi és lelki hatásai:

 

  • Fokozza a testi és lelki erőt
  • Előtérbe helyezheti a rejtett képességeket
  • Segíthet megőrizni a józanságot
  • Ajánlott depresszió és függőségek ellen
  • A régi keleti gyógyászat szerint kiváló alvászavarra, nyugtatóként, vérnyomás szabályozására, elhízás ellen
  • Tisztaságot, bölcsességet, lelki erőt ad
  • Segíthet a tanulásban
  • Elűzi a félelmet, a haragot, tompítja a szorongást és az elégedetlenséget
  • A haragot, dühöt a szeretet pozitív energiájává alakítja át

 

Ametiszt az ékszerkészítésben

Az ametiszt ékszerekben való alkalmazása nagy odafigyelést igényel, hiszen pontosan kell megmunkálni annak érdekében, hogy egyenletes színtónusa legyen. Ha ez nem így történik, akkor előfordulhat, hogy a lila szín egyenetlen lesz, ami nem biztos, hogy jól mutat.

Az ametisztet általában tradicionális formákra csiszolják, ilyen az ovális, a csepp vagy a kerek forma. Napjainkban divattá vált a szabadabb, merészebb csiszolási forma is, mint amilyen a fazettált konkáv forma. Megfelelő tervezéssel így ki lehet használni a fénytörést annak érdekében, hogy eltérő karakterű, valóban egyéni drágaköveket hozzon létre az ékszerész.

Használd ki te is az ametiszt kedvező hatásait, és szerezz be ametiszttel készült ékszereket tőlünk! Csodaszép gyűrűkkel és szeretettel várunk.

shopmania.hu sixpayment