Marta Meisels Jewelry Blog

Mit érdemes tudnod az ametiszt ásvány jellemzőiről?

2022.12.11 09:00
Mit érdemes tudnod az ametiszt ásvány jellemzőiről?

Az ametiszt ásvány gyakran használt alapanyag az ékszerkészítésben. Szépsége időtálló, esztétikus megjelenése magával ragadó, értéke hosszú időn át megmarad. 

Mit érdemes tudnod az ametiszt ásvány jellemzőiről?

Az ametiszt ásvány gyakran használt alapanyag az ékszerkészítésben. Szépsége időtálló, esztétikus megjelenése magával ragadó, értéke hosszú időn át megmarad. Mit érdemes tudni erről az illusztris ásványról, milyen szokások fűződnek a viseléséhez, hol fordul elő? Ezekre a kérdésekre is választ kapsz, ha elolvasod az alábbi cikket.

 

Az eljegyzési gyűrűk ametiszt ásvány drágakővel nagyon szépek

Webáruházunk egyik csodálatosan szép darabja a Dana ametiszttel díszített klasszikus stílusú nemesacél eljegyzési gyűrű. Népszerűsége nem véletlen, hiszen minden olyan tulajdonságot magában hordoz, ami vonzóvá teszi a lánykérésre készülő urak számára. 

Ez egy kifinomult kidolgozású, antiallergén anyagból készült eljegyzési gyűrű, amelynek a közepén egy 6 mm-es ametiszt drágakő ragyog. Különlegessége miatt csak limitált darabszámban áll a vásárlóink rendelkezésre. Mi adja az egyediségét? Nem más, mint az ametiszt ásvány maga, ami más és más - sötétebb és világosabb - színekben pompázik.

 

Mi az ametiszt ásvány?

Az ametiszt a kvarc ásvány ibolyaszínű változata. A név a görög eredetű részeg szó fosztóképzős alakja, azaz nem más a jelentése, mint “józan”. Anyaga szilícium-dioxid, aminek a színezetét a vas-titán és a mangán adja. Tiszta állapotban drágakőnek minősül. Viszonylag egy kemény, rideg anyag, ami nem hasad, inkább törik. Jól karcolja az üveget, vegyileg ellenálló.

A lila legkülönbözőbb árnyalataiban fellelhető: az egészen világos ibolyaszíntől a sötét kékesliláig. A sötétebb, tiszta ametiszt drágább, mint a világosabb árnyalatok. Ráadásul az is növeli az ametiszt ásvány egyediségét, hogy a színe nem minden esetben egységes, gyakran sötétebb és világosabb részleteket is lehet látni rajta. A színét meleg hatására változtatja, megsárgulhat, többé-kevésbé elszíntelenedhet. (Ezt a változatot citrinként forgalmazzák.) Főleg ékszerekhez használják fel - készítenek belőle eljegyzési gyűrűket, fülbevalót, medálokat, karkötőt.

 

Ametiszt ásvány - milyen szokások és hagyományok ismertek?

A kvarcváltozatok között az ametiszt ásvány a legkedveltebb és legszebb kő. Már őseink is nagy becsben tartották, amulettként alkalmazták, mert azt feltételezték róla, hogy viselőjét megóvja a részegségtől. A középkorban a tisztaság és a szerelmi hűség köveként tartották számon.

Az asztrológia szerint a februárban születettek köve. Egyet jelent a józansággal, az értelemmel, a tiszta gondolatokkal, ami egyúttal megvéd a mérgektől is. Az ametisztet kőzeterekben és úgynevezett ametiszt-mandulákban lehet felfedezni, ilyenek nagy mennyiségben vannak Brazíliában, de előfordulnak még Szibériában, Mexikóban, Uruguayban, Kanadában. Még kis mennyiségben hazánkban is fellelhető.

 

Az ametiszt ásvány élettani hatásai a kristálygyógyászat szerint

Akár hiszel benne, akár nem, de megfigyelések szerint fokozza a lelki és a testi erőt, előtérbe hozza a rejtett képességeket. A keleti gyógyászatban az ametiszt ásványt alkalmazták nyugtatóként, vérnyomás szabályozására és alvászavar ellen. A modern kristály gyógyászatban a daganatos elváltozásokra is javasolják az ametiszt vizet.

Az ametiszt lelki hatásai is széleskörűek: a tiszta kapcsolatok köve, ami bölcsességet, szelídséget, hitet és lelki erőt ad és segít a tanulásban is. Elűzi a haragot és a félelmet, enyhíti a szorongást. Az egyik legerősebb kristály, ami javítja a koncentrációs képességet és kiválóan oldja a stresszt.

Válaszd te is az ametiszt ásványt az eljegyzési gyűrűbe, és használd ki a pozitív hatásait. Ha további kérdéseid merülnének fel, keress bennünket elérhetőségeink valamelyikén!

shopmania.hu sixpayment