Marta Meisels Jewelry Blog

Moissanite, a csillagokból született ékkő

2023.02.22 19:30
Moissanite, a csillagokból született ékkő

Mitől lesz egy drágakő szép és örökké tartó? Egy drágakő szépségét a ragyogása, tüze és csillogása határozza meg. Míg a hosszú élettartamát a tartóssága és a keménysége határozza meg. 

Moissanite, a csillagokból született ékkő

A Moissanite követ 1893-ban Henri Moissan francia tudós fedezte fel Arizonában, egy földre hullott meteorit kráterében. (Később kémiai Nobel-díjat is kapott, az ő tiszteletére nevezték el Moissanite-nak) Kezdetben azt hitte, hogy gyémántot fedezett fel, de később megállapította, hogy a kristályok szilícium-karbidból állnak.

A szilícium-karbid egy a természetben előforduló ásvány, amely nagyon ritka, és a természetben nem található meg olyan nagy méretben, hogy akár egykarátos drágakőre is lehessen csiszolni.

Mivel a természetben ilyen hihetetlenül ritka, ezért a ma kapható Moissanite ékkővek laboratóriumban előállított darabok. Közel egy évszázadnyi kísérletezés és kudarc után az 1990 évekre sikerült megtalálni a technológiát, mellyel elő lehet állítani a világ egyik legsziporkázóbb drágakövét.

Az érdem az amerikai Charles & Colvard nevű cégé, akik 1998-ban vezették be az ékszerpiacra Forever One, Forever Brilliant és Forever Classic márkanevek alatt. Szabadalmaik 2015-ben lejártak, de a Charles & Colvard cég eredményei megkérdőjelezhetetlenek a moissanite előállításában.

 

A Moissanite környezetbarát

Mivel a Moissanite ékköveket ellenőrzött környezetben, fejlett technológiával termesztik, előállításukhoz egyáltalán nincs szükség kizsákmányoló bányászatra. Eredetük könnyen nyomon követhető, garantáltan etikus forrásból származik.

A természetes drágakövekkel összehasonlítva a laboratóriumban előállított moissanitoknak kisebb a karbon lábnyoma, és kevesebb környezeti hatást eredményeznek. A Moissanite ékkővel díszített ékszerek felelősségteljes választásnak számítanak.

 

Moissanite vs Gyémánt

Mitől lesz egy drágakő szép és örökké tartó? Egy drágakő szépségét a ragyogása, tüze és csillogása határozza meg. Míg a hosszú élettartamát a tartóssága és a keménysége határozza meg.

A gyémánt és a Moissanite hasonlítanak egymásra, mert mindkettő kémiai összetételében van szén. A gyémánt tiszta szén, míg a Moissanite egy ritka ásványból, a szilíciumkarbidból származik. Hasonlítsuk össze őket:

 

 • A BRILLANCIA a kő azon képessége, hogy megragadja és visszaveri a fényt. Minél magasabb a törésmutató, annál nagyobb az ékszer fényessége.
  A Moissanite törésmutatója: 2,65
  A gyémánt törésmutatója: 2,42

 

 • A TŰZ a fehér fény szóródása vagy spektrális szétválása szivárványos villanásokra. Minél nagyobb a diszperziója egy ékszernek, annál több gyönyörködtető színhatást mutat. A Moissanite 2,5-szer nagyobb tűzzel rendelkezik, mint a gyémánt.

 

 • AZ ÁRUK  
  A Moissanite talán legnagyobb előnye a gyémánttal szemben az ára, mivel a Moissanite lényegesen olcsóbb. Egy Moissanite drágakő körülbelül tizedannyiba kerül, mint egy ugyanolyan méretű és minőségű bányászott gyémánt. A moissanit értéke nagyobb karátos súlyok esetén nagyobb.


  Ha nagy karátos, fehér drágakövet szeretne, de nincs pénze nagy gyémántra, a Moissanite a megfelelő megoldás. Sokak számára a legmagasabb minőségű színtelen gyémánt teljesen elérhetetlen. Nem szükséges kompromisszumot kötni, mert az alacsonyabb minőségű, kisebb gyémánt általában többe kerül, mint a jobb minőségű, nagyobb Moissanite kő.

 

 • TARTÓSSÁG, KEMÉNYSÉG
  A gyémántok tartósságukról ismertek. A legkeményebb természetben előforduló ásvány, és szinte bármilyen kopásnak ellenállnak.
  Keménységi foka a Mohs-féle keménységi skálán: 10
  A Moissanite azonban nem marad el messze mögötte, a második legkeményebb a gyémánt után a Mohs-féle keménységi skálán: 9,25-9,5

 

A Marta Meisels Jewelry Moissanite kínálata

A Marta Meisels Jewelry-nél prémium és szuperprémium Moissanitokat kínálunk karikagyűrűinkbe és eljegyzési gyűrűinkbe. Színük a D tartományba esik, amely a gyémántnál a legtisztább változat.

Minden kőhöz tanúsítványt adunk, a 4mm feletti kövekhez pedig sorszámozott kártyát, mellyel ellenőrizni lehet a kő tulajdonságait eredetiségét az alábbi weboldalon:
https://gra-moissanite.com/

 

TIPPEK

A Moissanite nagyon tartós ékkő, kiváló választás eljegyzési gyűrűbe, különösen azért, mert az anyag nem karcolódik, kopik, mattul könnyen.

Tisztítása:

A Moissanite ékköves gyűrűt legalább havonta egyszer meg kell tisztítani. Készítsen egy tál forró vizet néhány csepp folyékony, környezetbarát mosogatószerrel vagy professzionális ékszertisztítóval, tegye a gyűrűt a vízbe, és puha sörtéjű fogkefével óvatosan tisztítsa meg a drágakövet. Szárítsa meg a levegőn, vagy törölje le papírtörlővel.

shopmania.hu sixpayment